TERSANENİN SİMGE AĞACI EKİPLERİMİZCE TEDAVİ EDİLDİ


Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ekiplerince her yıl düzenli olarak İlimiz genelinde budama çalışmaları yapılmaktadır. İlimiz Tersane mevkii Buzhane karşısında bulunan  Salkım Söğüt ağacının formunun güzel olması ve tek başına Tersane mevkiinin simgesi haline gelmiş olması nedeniyle sadece kuru dalları alınarak yıllardır ağacın formu korunmuştur. Ancak geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişiler tarafından ağacın altında yangın çıkartılmış olup, ağacın yarısı resimde görüldüğü gibi yaprakları yanarak zarar görmüştür.

Her ne kadar bu Salkım Söğüt ağacı anıt ağaç niteliğinde olmasa bile, gerek soliter kullanımı gerekse ağacın şemsiye şeklindeki formu ile vatandaşlarımıza yağmurlu ve güneşli havalarda rahat oturup dinlenebilecekleri ve eşsiz Sinop manzarasını izleyebilecekleri bir alan oluşturması nedeniyle tüm Sinopluların ve ilimizi ziyarete gelen turistlerimizin uğrak mekanı haline gelmiştir. Bu nedenle Müdürlüğümüz tarafından yaşlı, hasta ve yarısı yanmış olan bu ağacın tedavi çalışmalarına başlanmıştır.

Yangın sonrasında ağacın kendi kendini toparlaması için ilk etapta ağaca müdahale edilmemiştir. Ancak geçen sürede ağacın düzelme eğilimi göstermemesi nedeniyle tedaviye başlanmıştır. Ağacın yanan dalları ile birlikte tüm dalları budanarak yeni sürgünler vermesi sağlanacaktır. Böylelikle yaşlı ağacımızın kısmen de olsa gençleşmesi sağlanacaktır. Ağacın gövdesi tedavi edilirken, gövde içerisinin bitki zararlılarınca yendiği ve çürüyerek mantarlaşmaların başladığı tespit edilmiştir. Ağacın bir kısmının içinin tamamen gittiği sadece kabuk kısmı ve altında 2-3 santimlik gövde kaldığı fotoğraflarda da görülmektedir. İlerleyen süreçte rüzgarın etkisiyle ya da kar yağışının etkisiyle ağaç üzerinde oluşacak yükün etkisiyle ağacın gövdesinin yarısının yıkılması kaçınılmaz hale gelmektedir. Ağacın altında sürekli oturanlar olması ve araç yolunun da yoğun olarak kullanılıyor olması nedeniyle telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi hasarlara yol açılmaması için ağaç budanarak yük ortadan kaldırılmış ve incelen gövdenin kırılma ihtimali en aza indirilmiştir.

İç yüzeyde oluşan mantarlar ve çürük yüzeyler kazınarak temizlenmiştir. Temizlenen yüzeylere ekiplerimizce özel olarak hazırlanan ilaçlar sürülerek tekrar çürüme başlamasının önüne geçilecektir. İlaçlanan yüzeylerin hava ile temasının engellenmesi için kovukları üzerine ince tel çakılarak bu tel kafesin üzerine ülke genelinde anıt ağaçların tedavi çalışmalarını yapan firma tarafından özel olarak hazırlanmış harç İstanbul'dan getirtilerek yüzeye kalın bir tabaka halinde sürülerek kapatılmıştır. Bu harç, Türkiye'de sayılı kişiler tarafından hazırlanan özel karışımlar içermektedir. Geçtiğimiz yıllarda aynı tedavi Uğur Mumcu Meydanı'nda ve Gazı Caddesi üzerinde bulunan Çınar Ağaçlarına da uygulanmıştır. Bu çalışmalar Sinop Orman İşletme Şefliğinde Anıt Ağaçların tespit ve tedavisinde görevli Orman Mühendisinin gözetiminde ve tavsiyeleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır.

Sosyal Belediyecilik anlayışıyla tek bir ağaç bile bizim için son derece önemlidir. Her bir ağaç tek tek ele alınarak incelenir ve uygun görülen işlem yapılır. Kurumayan ve tehlike arz etmeyen ağaçlar her ne sebeple olursa olsun kesinlikle kesilmez, tedavi edilerek insanlara, hayvanlara ve doğaya faydalı olmaya devam etmeleri sağlanır.  Yapılan çalışmalar ile ilgili olarak Gazi caddesi üzerindeki Eski Tekel Binasında bulunan Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzden her zaman bilgi alabilirsiniz.